Jak opravit ruční pumpu

Jednoduchý návod na opravu ruční pumpy.

Jednoduchý návod jak opravit ruční pumpu

Následující článek je věnován opravě ruční pumpy Standard 2. Pro další typy ručních pump platí trochu jiná pravidla a pokud máte zájem o jejich opravu, neváhejte nás kontaktovat.

Všeobecná pravidla opravy ruční pumpy

Před opravou ruční pumpy zkontrolujte kvalitu betonového či kamenného poklopu na studni, zda se nemůže při opravě pumpy rozpadnout a ohrozit vás při práci. Zkontrolujte , zda se dá ve studni dýchat (postačuje kontrola vzduchu  hořící svíčkou) a kvalitu stěn studny, zda se nemůže například při opírání nohou do stěny studny zbortit či vyvalit a tak vás ohrozit.

Jak určit typ poruchy ruční pumpy?

V první chvíli posoudíme stav těla ruční pumpy, zda není vidět prasklina v těle pumpy. Většinou vznikne zmrznutím vody v těle pumpy. Zde je nutno celou pumpu demontovat a nechat svařit (litina!), poté nainstalovat zpět, doporučujeme v tomto případě dát nové táhlo, kůže a spodní část od pracovního válce (ten vybrousit).

Pokud jde pumpovat, ale voda neteče, zkusíme pumpu „zalít“(viz. Foto) jednou až dvěma konvemi vody. Jestliže se pumpa při zapumpování„chytne“, pravděpodobně je poškozený sací koš (foto - zpětná klapka až u dna studny) nebo prasklá celá pozinková trubka od pracovního válce dolů. Zde se stačí dostat k pracovnímu válci a demontovat jeho spodní část s trubkou. Často nejde trubka z pracovního válce vyšroubovat, v tom případě odšroubujeme (často jsou šrouby natolik zarezlé, že je nutné je uříznout) spodní část pracovního válce a vyměníme poškozenou část. Když už to máte venku, vyměnte i koženou klapku(foto). Po instalaci ruční pumpu opět zalijte a vyzkoušejte, zda vše funguje a voda nemizí (špatně dotažený sací koš, případně dotažené spoje).

Zalití ruční pumpy Standard II

Pracovní válec pumpy

Píst pracovního válce

Nový sací koš (pirát)

Nejnáročnejší opravy ruční pumpy jsou v případě, kdy nejde rozběhat madlo pumpy, pravděpodobně je problém v pracovním válci. Zde je nutné tělo pumpy rozebrat (jednotlivé části si dobře schovejte, rády se ztrácejí). Poté demontovat spodní část od pracovního válce a vytáhnout píst s táhlem. U hlubších studen (přes 12 m) je nutné táhlo pumpy rozebírat a vytáhnout na několikrát. Vyměnit kůži na pístu, někdy i celý píst případně |“vyžrané“-poškozené táhlo. Při té příležitosti vybruste válec, aby pumpa fungovala bez zasekávání a dobře běhala. Poté vše smontujte zpět a po zalití pumpu vyzkoušejte.

K dalším častým poruchám pumpy patří zarostlý či poškozený ventil. Ten je potřeba vyčistit, často je lepší jeho úplná výměna. Takovou závadu nepodceňovat, může dojít k držení vody ve stojanu pumpy a v zimě jejímu praskutí.

Přestože je ruční pumpa poměrně jednoduchý mechanismu, její oprava taková často není. Jedná se o práci v potenciálně nebezpečném prostoru a dělat ze starého nové vyžaduje zručnost a zkušenosti. Navíc se toho na ruční pumpě může pokazit více najednou a postup se často může lišit.

Funkční odpouštěcí ventil ruční pumpy

Kožená klapka a objímka pístu

Snad byl tento článek pro vás pomocí, pokud se na opravu pumpy necítíte nebo máte nějaké dotazy, obraťte se na profesionály, tedy na nás.

Dotahování spoje ruční pumpy

Oprava ruční pumpy v akci